Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μία σύγχυση ανάμεσα στον ορισμό της κριτικής της λογοτεχνίας και της παρουσίασης λογοτεχνικού βιβλίου.
Ακούμε συχνά, στις βιβλιοπαρουσιάσεις ότι θα μιλήσει ο τάδε κριτικός λογοτεχνίας ο οποίος τελικά δεν είναι παρά ακόμα ένας ακόμα συμμετέχων που θα συμβάλλει στην προβολή του νέου προϊόντος. Δεν λέω το βιβλίο μπορεί να είναι αξιόλογο αλλά όταν δεν είναι, τι γίνεται; Όταν απλά είναι διαφήμιση μιας νέας κυκλοφορίας ενώ το περιεχόμενο του βιβλίου πάσχει;
Ο πραγματικός ρόλος του κριτικού πόρρω απέχει από την παραπάνω πραγματικότητα.
Ασκώ λογοτεχνική κριτική δεν σημαίνει πως περιορίζομαι στην εξιστόρηση της υπόθεσης, στη μελέτη των λογοτεχνικών χαρακτήρων, λογοτεχνικού τόπου, αφηγηματικών τεχνικών ή αρκούμαι στην ευρηματικότητα της πλοκής.
Ο κριτικός δεν πρέπει να διαμεσολαβεί ανάμεσα στο έργο και στο αναγνωστικό κοινό και να αποτελεί εργαλείο του Marketing του εκάστοτε εκδοτικού οίκου. Δεν ενημερώνει για το περιεχόμενο του λογοτεχνικού έργου ούτε σκοπός του είναι να το κάνει γνωστό, που αυτό βέβαια κάποιες φορές μπορεί να είναι ωφέλιμο, αν το έργο φυσικά είναι άξιο λόγου.
«Ασκώ λογοτεχνική κριτική σημαίνει, προκρίνω ποιοτικά έργα που καινοτομούν ιδεολογικά και αισθητικά, που διαμορφώνουν την κουλτούρα της κοινής γνώμης και συμβάλλουν στη ζύμωση πολιτικών, ιδεολογικών, κοινωνικών ρευμάτων, έργα που δίνουν απαντήσεις σε διαχρονικά ερωτήματα τα οποία κάθε άνθρωπος και σε κάθε εποχή θέτει στον εαυτό του και τους άλλους». (Τ. Κωτόπουλος, εκ. Δίγαμμα)
«Σημαίνει ή πρέπει να σημαίνει συμβάλλω στην αναθεώρηση υπαρχουσών αξιών , χαράζω άξονα πολιτισμικής συνέχειας. Ο κριτικός διαμεσολαβεί το νόημα του έργου στον αναγνώστη». (Τ. Κωτόπουλος, εκ. Δίγαμμα)
Η βιβλιοπαρουσίαση δε σχετίζεται με τη βιβλιοκριτική και έχει τελείως διαφορετική λειτουργία. Σκοπός της παρουσίασης είναι να κάνει γνωστό το συγγραφέα και το έργο του στο ευρύ κοινό. Συγκεκριμένα να γίνει ανάλυση ενός νέου βιβλίου σχετικά με την πλοκή, τους χαρακτήρες, των μηνυμάτων που ενδεχομένως θέλει να περάσει ο συγγραφέας στο κοινό του.
Επίσης στην παρουσίαση μιλάει και ο ίδιος ο συγγραφέας για το έργο του, προκειμένου να γίνει περισσότερο αντιληπτή η πρόθεσή του ως προς τους αναγνώστες και θαυμαστές του. Εάν πρόκειται για νέο συγγραφέα που παρουσιάζει το πρώτο του έργο τότε είναι μια άριστη ευκαιρία και συνάμα εξαιρετική διαφημιστική ενέργεια προκειμένου να γίνει γνωστός.
Η κριτική που γίνεται κατά τη διάρκειά της παρουσίασης δε μπορεί να είναι αντικειμενική καθώς δεν θα ήταν καθόλου ευγενικό να μιλήσει κάποιος με αρνητικά σ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Άφησε το σχόλιό σου