Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η Φόνισσα της Μαρίας Παπαθεοδώρου


 Η δραματική ταινία Φόνισσα της Ε. Νάθενα βασισμένη στο ομώνυμο έργο του Παπαδιαμάντη μπορεί να μην είναι η σκηνοθετική Αποκάλυψη ή το συγκλονιστικό σενάριο, αλλά είναι σίγουρα τροφή για σκέψη. Η εξαιρετική ερμηνεία της Καραμπέτη και τα άνυδρα πέτρινα μανιάτικα τοπία ερεθίζουν τις αισθήσεις και το πνεύμα. Όμως αυτό που πραγματικά σου μένει είναι η ανείπωτη χαρά που αισθάνεσαι ως γυναίκα, όταν συνειδητοποιείς πόσο μεγάλο προνόμιο είναι να ζεις στην Ελλάδα σήμερα, και όχι τότε. Είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθεις σαν άνθρωπος, όταν κατανοείς πόσο πιο όμορφη, ηθική και ανοιχτή είναι η κοινωνία σήμερα απ' ότι τότε.

Πάντα με ξένιζαν οι απόψεις για τα " παλιά καλά χρόνια" που ο κόσμος ήταν "αθώος, ξέγνοιαστος ανοιχτόκαρδος, γενναιόδωρος, γελαστός, ολιγαρκής".
Το θέμα που θίγεται στην ταινία ως κύριο, πέρα από τα γνωστά δεινά του γυναικείου φύλου, που οφείλονταν στην αμορφωσιά, στον σκοταδισμό, στα αδυσώπητα στερεότυπα, τα οποία ήταν το ίδιο ισοπεδωτικά και αμείλικτα και για τους άντρες, είναι ο θεσμός της Προίκας.
Έχουμε την χαρά να τον έχουμε θάψει βαθιά αυτόν τον θεσμό, ειδικά μετά την ταφόπλακα που έβαλε ο νόμος τον Ιανουάριο του 1983 (40 μόλις χρόνια πριν) με την κατάργηση της, και με την αυτόματη επιστροφή της περιουσίας στην γυναίκα. Ακόμα θυμάμαι τα λόγια του πατέρα μου που έλεγε γελώντας "πάλι κοροΐδο πιάστηκα", και πως σοβάρεψε κι έγινε στοχαστική η ματιά του, όταν του είπα να μην κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, κι ότι υπήρχαν γυναίκες που έμειναν άστεγες να μεγαλώνουν τα παιδιά τους ολομόναχες, μια και δεν είχαν την τύχη να παντρευτούν έναν τίμιο άντρα σαν κι αυτόν. Τότε κατάλαβε κι αυτός, ο αγαθών προθέσεων άνθρωπος, την τεράστια και δραματική επίδραση που εν δυνάμει είχε στις ζωές των γυναικών και των οικογενειών και των ίδιων των αντρών τελικά αυτός ο επαίσχυντος θεσμός, που είχε τις ρίζες του στα αρχαία ελληνικά χρόνια. Τα πολλά θηλυκά παιδιά ήταν μια μάστιγα για τους φτωχούς πατεράδες, που έπρεπε να αποζημιώσουν τον πολυπόθητο γαμπρό για να απαλλαγούν από το βάρος της κόρης.
Στην Ινδία το 2012 κατέγραψε η στατιστική υπηρεσία 8.233 δολοφονίες προίκας, όπως τις ονομάζουν, τις οποίες συγκάλυψαν διεφθαρμένοι υπάλληλοι νοσοκομείων και διεφθαρμένοι αστυνομικοί, σύμφωνα με τη δημοσίευση των δημοσιογράφων Georg Blume και Christof Hein.
Τις περισσότερες φορές μια γενναία "επιστροφή στις ρίζες" μας δίνει τη χαρά να διαπιστώνουμε ότι η σημερινή μας εποχή δεν έχει να ζηλέψει και πολλά, αντιθέτως είναι πιο διάφανη, πιο ειλικρινής, πιο ανεκτική και πιο ανθρώπινη και θα γίνει ακόμα καλύτερη αν αποφασίσουμε πως αξίζει τον κόπο να παλέψουμε για αυτό.

Πηγή: https://www.facebook.com/mpapatheodorou2
Η κριτική είναι της Μαρίας Παπαθεοδώρου, παραπάνω είναι το link του προφίλ της στο Facebook όπου μπορείτε να το επισκεφθείτε.


Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Άφησε το σχόλιό σου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ήρα Παπαποστόλου, Συγγραφέας και Ιστορικός Τέχνης

Με την Ήρα έχω τη χαρά να τη γνωρίζω από την περίοδο των σχολικών μας χρόνων. Στο ενδιάμεσο χαθήκαμε όπως γίνεται συνήθως με τους περισσότερους συμμαθητές. Οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν ξανά κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023. Αν και σε αντίπαλες παρατάξεις, η χαρά μου ήταν μεγάλη που την συνάντησα ξανά, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας ότι ασχολείται επαγγελματικά πλέον με την συγγραφή και γενικότερα την τέχνη ως επαγγελματίας ιστορικός τέχνης. Συνέπεσε με την δική μου ενασχόληση και αγάπη τα τελευταία χρόνια για την συγγραφή αλλά την διόρθωση και λογοτεχνική επιμέλεια. Τα κοινά ενδιαφέροντά μας πολλά, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση, σκέφτηκα, αυτή την φορά να χαθούμε. Την προσέγγισα και ανταποκρίθηκε με χαρά, συζητήσαμε πάρα πολλά μετά από τόσα χρόνια αλλά και για αυτά που η κάθε μία θέλει να κάνει με κοινό παρονομαστή την τέχνη.       Θα σας παρουσιάσω την Ήρα Παπαποστόλου, αν και πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να την γ...

Σαν απολογία - Από τον συγγραφέα Δημήτρη Βαρβαρήγο

Γράφω, ναι γράφω για πολλούς και ποικίλους λόγους που δεν είναι ορατοί όταν κάποιος με βλέπει και δεν μπορεί να φανταστεί την παρόρμηση μου για δημιουργία. Είναι μια εσωτερική ανάγκη που συμπληρώνει την ύπαρξή μου. Ίσως επειδή καταλαγιάζει ο δαίμονας που κρύβεται μέσα μου. Γεγονός είναι πως η αγάπη μου για το γράψιμο έχει ρίζες στα παιδικά μου χρόνια καθώς μέσα στην οικογένεια μου όλοι διάβαζαν και ήταν αυτό η πρώτη ουσιαστική παιδεία να αγαπήσω τα βιβλία και το θέατρο καθώς κάθε μήνα βλέπαμε μία τουλάχιστον παράσταση. Η δική μου γενιά ανέθρεψε παιδιά σε μια φτωχική Ελλάδα γεμάτη ελλείψεις, αλλά επίσης γεμάτη σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δίναμε ιδιαίτερη αξία στα πράγματα, όπως ένα βιβλίο που τύχαινε να πέσει στα χέρια μας. Προσωπικά το θεωρούσα πολύ σημαντικό αυτό κι ένιωθα όχι απλά τυχερός αλλά ξεχωριστός που είχα την εύνοια της μοίρας να με επιλέξει. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αυτό αλλά είναι η αλήθεια μου.  Μεγαλώνοντας, το διάβασμα δεν μου αρκούσε και στράφηκα στην γραφή....

Ταξίδι στην Κεράλα της Ινδίας για ένα γάμο της Ευτυχίας Σταματέλου

Ξυπνώ από το θόρυβο του ανεμιστήρα, οι άλλες κοιμούνται ακόμα. Ανοίγω την πόρτα της καλύβας που βγάζει στο ταρατσάκι, η καλύβα αναφερόταν στην πρόσκληση ως fisherman villa και η στιγμή δικαιώνει το όνομα. Με χτυπάει στη μούρη 40 βαθμών ζέστη τροπική και αφόρητη υγρασία, το ταρατσάκι είναι στερεωμένο με καλάμια μέσα στη λιμνοθάλασσα. Εδώ τα λένε backwaters, δηλαδή κανάλια, είναι νερά εντός ζούγκλας, αληθινής ζούγκλας, αυτή είναι η διαμονή μας. Αργά νωχελικά, όπως όλα εδώ (βρισκόμαστε κοντά στη γραμμή του ισημερινού), πλησιάζει μια πιρόγα με ψαρά που φοράει, όπως όλοι οι άντρες στην Κεράλα, τυλιγμένη λινή πετσέτα στη μέση και από πάνω ευρωπαϊκό πουκαμισάκι. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βρακί από κάτω και τον παρακαλώ να κοντοσταθεί να φωτογραφίσω. Το βλέμμα μου γυρίζει περιφερειακά της λιμνοθάλασσας. Έτσι θα όριζα τη λέξη ησυχία, τα νερά είναι ακίνητα, τριγύρω βλάστηση τροπική, πανύψηλα φοινικόδεντρα και μπανανιές, βοκαμβίλιες, μανόλιες και το τοπικό τους δέντρο jackfruit (artocarpus heteroph...