Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Γιατί τόσο μίσος στο διαδίκτυο;

 

Τα τελευταία χρόνια όσοι διατηρούμε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουμε γίνει δέκτες και παρατηρητές αρνητικών και επιθετικών σχολίων και διαλόγων μεταξύ χρηστών.

Σε αυτά διακρίνεται μια έντονα καυστική και δηλητηριώδη συμπεριφορά μεταξύ των σχολιαστών, με μακροσκελής διαλόγους, με απαντήσεις-μονολόγους που στο τέλος δεν εξάγουν κανένα συμπέρασμα, δεν καταλήγουν πουθενά και τα συναισθήματα που εισπράττει κάποιος διαβάζοντάς τα, είναι μίσος, θυμός, οργή.

Στα σχόλια αυτά βρίσκουμε αυτόκλητους προστάτες, αστυνομικούς, δικαστές, γιατρούς, ιατροδικαστές, δικηγόρους, συγγραφείς, ντετέκτιβ, καθηγητές και όποια άλλη ειδικότητα μπορείς να φανταστείς.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Η ανωνυμία είναι ένας από τους βασικότερους λόγους. Πόσα ψεύτικα προφίλ υπάρχουν; Ουκ ολίγα. Οπότε ο σχολιαστής δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τις προσβολές που εκτοξεύει και μπορεί να γίνει όσο τοξικός θέλει χωρίς να έχει να λογοδοτήσει σε κανέναν και χωρίς να είναι αναγκασμένος να ζητήσει συγγνώμη για τις χοντράδες που γράφει.

Είναι πιο εύκολο να γίνει κάποιος κακός στον γραπτό λόγο έχοντας τον συνομιλητή του σε απόσταση παρά να έρθει αντιμέτωπος με αυτόν δια ζώσης όπου εκεί έχουμε να αντιμετωπίσουμε τον άλλον καταπρόσωπο. Έτσι ο σχολιαστής βγάζει όλο του το μίσος, ρητορεύοντας συνήθως έναν σκασμό αρλούμπες νομίζοντας ότι αρθρογραφεί και επιχειρηματολογεί σε επιστημονικό περιοδικό.

Συνήθως η αντιπαράθεση δεν γίνεται σε πραγματικό χρόνο, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα έτσι ο σχολιαστής έχει τον χρόνο να αναπτύξει την πικρόχολη απάντησή του σε έναν μονόλογο καμιά φορά και θεατρικό, βγάζοντας όλο του το λογοτεχνικό ταλέντο και βυθίζοντας τον εαυτό του ακόμα περισσότερο στο δηλητήριο του. Αυτό βέβαια όταν μιλάς με έναν άνθρωπο σε real time δεν είναι δυνατό να συμβεί γιατί θα σε διακόψει και θα έχει και δίκιο.

Δυστυχώς τα Media έχουν συμβάλλει σε αυτό κατά το μέγιστο δείχνοντας και τον δρόμο κάποιες φορές. Για παράδειγμα τα τηλε-δικαστήρια όπου συμμετέχουν σε αυτά και αληθινοί δικηγόροι, οι συνεντεύξεις ατόμων με ακραίες και ρατσιστικές απόψεις για την αύξηση τηλεθέασης, μη αντικειμενικοί δημοσιογράφοι με σκοπό να διαβάλλουν προσωπικότητες και να παραποιήσουν καταστάσεις κ.ο.κ.

Πώς λοιπόν να μην παρασυρθεί και παραδειγματιστεί ο σχολιαστής και να μην γράψει την κακία του για μια εύσωμη γυναίκα ή για το γάμο των ομοφυλοφίλων ή για τις εθνικιστικές του πεποιθήσεις; Η ηθική λοιπόν των ΜΜΕ κατέχει την μερίδα του λέοντος για το συγκεκριμένο θέμα.

Τελευταία διάβασα και για τον ακτιβισμό της πολυθρόνας τον οποίο βρήκα αρκετά ενδιαφέρον σαν έννοια αλλά θα τον αναπτύξω σε άλλο άρθρο μου. Αυτό που θα αναφέρω μόνο είναι ότι κάποιοι μέσα από τις κακιασμένες απαντήσεις τους αισθάνονται ότι είναι σημαντικοί, ικανοί, έχουν αξία, παίρνουν ικανοποίηση και όλο αυτό πολλαπλασιάζεται όταν το σχόλιό τους στολίζεται με λάικ και καρδούλες. Τι Πλάτωνας, τι Κορνήλιος Καστοριάδης εδώ μιλάμε για φιλοσοφία του πεζοδρομίου και της ζωής!

Προσωπικά, είμαι κατά όλης αυτής της τάσης, γιατί θεωρώ ότι κάνει κακό στην ψυχική μας υγεία και ηρεμία, υποστηρίζει και διογκώνει αρνητικά συναισθήματα, φθείρει την ψυχή μας και την προσωπικότητά μας, γινόμαστε ενδεχομένως κακό παράδειγμα σε νεότερους και τελικά το μόνο που βγαίνει από όλο αυτό είναι να χάσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας που θα μπορούσαμε να τον αφιερώσουμε σε κάτι πολύ πιο δημιουργικό και χρήσιμο. Ψυχραιμία λοιπόν!

Κλείνω με ένα γνωμικό του Ζαν Ζακ Ρουσσώ:

Υπάρχουν πάντα τέσσερις πλευρές σε κάθε ιστορία: η δική σου εκδοχή, η δική τους εκδοχή, η αλήθεια και αυτό που πραγματικά συνέβη”


Ελένη Περρίκου


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ήρα Παπαποστόλου, Συγγραφέας και Ιστορικός Τέχνης

Με την Ήρα έχω τη χαρά να τη γνωρίζω από την περίοδο των σχολικών μας χρόνων. Στο ενδιάμεσο χαθήκαμε όπως γίνεται συνήθως με τους περισσότερους συμμαθητές. Οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν ξανά κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023. Αν και σε αντίπαλες παρατάξεις, η χαρά μου ήταν μεγάλη που την συνάντησα ξανά, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας ότι ασχολείται επαγγελματικά πλέον με την συγγραφή και γενικότερα την τέχνη ως επαγγελματίας ιστορικός τέχνης. Συνέπεσε με την δική μου ενασχόληση και αγάπη τα τελευταία χρόνια για την συγγραφή αλλά την διόρθωση και λογοτεχνική επιμέλεια. Τα κοινά ενδιαφέροντά μας πολλά, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση, σκέφτηκα, αυτή την φορά να χαθούμε. Την προσέγγισα και ανταποκρίθηκε με χαρά, συζητήσαμε πάρα πολλά μετά από τόσα χρόνια αλλά και για αυτά που η κάθε μία θέλει να κάνει με κοινό παρονομαστή την τέχνη.       Θα σας παρουσιάσω την Ήρα Παπαποστόλου, αν και πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να την γ...

Σαν απολογία - Από τον συγγραφέα Δημήτρη Βαρβαρήγο

Γράφω, ναι γράφω για πολλούς και ποικίλους λόγους που δεν είναι ορατοί όταν κάποιος με βλέπει και δεν μπορεί να φανταστεί την παρόρμηση μου για δημιουργία. Είναι μια εσωτερική ανάγκη που συμπληρώνει την ύπαρξή μου. Ίσως επειδή καταλαγιάζει ο δαίμονας που κρύβεται μέσα μου. Γεγονός είναι πως η αγάπη μου για το γράψιμο έχει ρίζες στα παιδικά μου χρόνια καθώς μέσα στην οικογένεια μου όλοι διάβαζαν και ήταν αυτό η πρώτη ουσιαστική παιδεία να αγαπήσω τα βιβλία και το θέατρο καθώς κάθε μήνα βλέπαμε μία τουλάχιστον παράσταση. Η δική μου γενιά ανέθρεψε παιδιά σε μια φτωχική Ελλάδα γεμάτη ελλείψεις, αλλά επίσης γεμάτη σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δίναμε ιδιαίτερη αξία στα πράγματα, όπως ένα βιβλίο που τύχαινε να πέσει στα χέρια μας. Προσωπικά το θεωρούσα πολύ σημαντικό αυτό κι ένιωθα όχι απλά τυχερός αλλά ξεχωριστός που είχα την εύνοια της μοίρας να με επιλέξει. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αυτό αλλά είναι η αλήθεια μου.  Μεγαλώνοντας, το διάβασμα δεν μου αρκούσε και στράφηκα στην γραφή....

Ταξίδι στην Κεράλα της Ινδίας για ένα γάμο της Ευτυχίας Σταματέλου

Ξυπνώ από το θόρυβο του ανεμιστήρα, οι άλλες κοιμούνται ακόμα. Ανοίγω την πόρτα της καλύβας που βγάζει στο ταρατσάκι, η καλύβα αναφερόταν στην πρόσκληση ως fisherman villa και η στιγμή δικαιώνει το όνομα. Με χτυπάει στη μούρη 40 βαθμών ζέστη τροπική και αφόρητη υγρασία, το ταρατσάκι είναι στερεωμένο με καλάμια μέσα στη λιμνοθάλασσα. Εδώ τα λένε backwaters, δηλαδή κανάλια, είναι νερά εντός ζούγκλας, αληθινής ζούγκλας, αυτή είναι η διαμονή μας. Αργά νωχελικά, όπως όλα εδώ (βρισκόμαστε κοντά στη γραμμή του ισημερινού), πλησιάζει μια πιρόγα με ψαρά που φοράει, όπως όλοι οι άντρες στην Κεράλα, τυλιγμένη λινή πετσέτα στη μέση και από πάνω ευρωπαϊκό πουκαμισάκι. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βρακί από κάτω και τον παρακαλώ να κοντοσταθεί να φωτογραφίσω. Το βλέμμα μου γυρίζει περιφερειακά της λιμνοθάλασσας. Έτσι θα όριζα τη λέξη ησυχία, τα νερά είναι ακίνητα, τριγύρω βλάστηση τροπική, πανύψηλα φοινικόδεντρα και μπανανιές, βοκαμβίλιες, μανόλιες και το τοπικό τους δέντρο jackfruit (artocarpus heteroph...