Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η έρευνα ως εργαλείο συγγραφής μυθιστορημάτων από τον συγγραφέα Αντώνη Αντωνιάδη

Η συγγραφή μυθιστορημάτων δεν είναι μια εύκολη υπόθεση η οποία εξαρτάται μόνο από την έμπνευση, την καλή χρήση της γλώσσας και την ικανότητα στην καταγραφή και σύνθεση γεγονότων και προσωπικοτήτων. Εξαρτάται από πάρα πολλές άλλες παραμέτρους, μια από τις οποίες είναι και η έρευνα που θα πραγματοποιήσει ο κάθε επίδοξος συγγραφέας.

Ελάχιστοι από τους αναγνώστες αντιλαμβάνονται τη χρονοβόρα διαδικασία της έρευνας που χρειάστηκε για να γραφεί το έργο που απόλαυσαν, οι περισσότεροι αποδίδουν το αποτέλεσμα σχεδόν πάντα στη δυνατότητα της μυθοπλασίας του συγγραφέα. Ταυτόχρονα υπάρχουν και πολλοί δημιουργοί που επιλέγουν να γράψουν ένα μυθιστόρημα βασισμένοι μονάχα στις γνώσεις που κατέχουν -ασχέτως εάν αυτές είναι ελάχιστες ή διαστρεβλωμένες- ή και σε μια επιφανειακή, γρήγορη αναζήτηση πληροφοριών. Η τακτική αυτή όμως, προκαλεί κακό τόσο στους ίδιους όσο και στο είδος του μυθιστορήματος. Για παράδειγμα: κάποιος αναγνώστης που γνωρίζει το πώς διεξάγονται οι αστυνομικές έρευνες διαβάζει ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, του οποίου ο συγγραφέας έγραψε σύμφωνα με τις γνώσεις και τη φαντασία του, συνήθως επειδή έτσι βόλευε στην υπόθεση. Είναι λογικό ο αναγνώστης να δυσαρεστηθεί και να γράψει μια κακή κριτική για το βιβλίο, αλλά επίσης και να απομακρυνθεί απ’ το συγκεκριμένο είδος, απλώς και μόνο λόγω στερεοτύπων και γενίκευσης, μια συνηθισμένη γνωστική διαδικασία των ανθρώπων που τη συναντάμε σχεδόν σε κάθε έκφανση της κοινωνικοπολιτικής ζωής μας. Για τους δύσπιστους θα πρότεινα να μπούνε σε σχόλια αναγνωστών ώστε να διαβάσουν οι ίδιοι την απογοήτευση που τους ωθεί να γενικεύσουν.

Κανονικά οι συγγραφείς, ακόμα και οι άπειροι, αλλά έξυπνοι, πριν υλοποιήσουν την ιστορία που γέννησε το μυαλό τους, κάνουν μια έρευνα όχι για να πλημμυρίσουν το κείμενο με πληροφορίες, αλλά για να δώσουν στη μυθοπλασία τους ένα αυθεντικό υπόβαθρο και την αίσθηση ρεαλισμού. Για παράδειγμα να αναφέρουν ένα έθιμο, μια συμπεριφορική λεπτομέρεια, να περιγράψουν μια εθνική ενδυμασία κ.λπ. που θα δώσει στο έργο τους μια ζωντάνια και αληθοφάνεια που θα εκπλήξει ευχάριστα τον αναγνώστη.

Είτε πρόκειται για μυθιστόρημα που κινείται σε κάποιο ιστορικό πλαίσιο, σ’ έναν φανταστικό κόσμο είτε για κάποια επιστημονική υπόθεση-θεωρία ή την καθημερινότητα ενός επαγγέλματος, ο συγγραφέας οφείλει να γνωρίζει πληροφορίες και λεπτομέρειες ώστε να μπορέσει ο αναγνώστης να συνδεθεί με την ιστορία, παρά τις όποιες διαστρεβλώσεις και παραποιήσεις παρουσιάσει αργότερα ως συγγραφικά τρικ, ώστε να οδηγήσει την υπόθεση σε συγκεκριμένα μονοπάτια.

Η έρευνα προσφέρει κατανόηση της εποχής, ειδικά όταν πρόκειται για ιστορικό μυθιστόρημα, αλλά και γενικώς του περιβάλλοντος, υπαρκτού ή φανταστικού. Βοηθάει στην καλύτερη αποτύπωση χαρακτήρων, π.χ. η μελέτη ψυχολογίας, ενώ η μελέτη της φιλοσοφίας και της κοινωνιολογίας δίνει τη δυνατότητα στον δημιουργό να γράψει με συμβολισμούς και με υπονοούμενα που προσφέρουν βαθύτερο νόημα και πνευματικό βάρος στο έργο του. Τέλος, αποτρέπει χονδροειδή λάθη που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή του αναγνώστη και να μειώσουν την αξιοπιστία του δημιουργού και του έργου.

Σημαντικό επίσης, είναι να γνωρίζουμε ότι η διαδικασία της έρευνας δεν είναι μόνο υποστηρικτική, δηλαδή να βοηθήσει τον δημιουργό να αποδώσει καλύτερα την ιδέα του, αλλά και δημιουργική, αφού συχνά μέσα απ’ αυτήν γεννιούνται ιδέες, χαρακτήρες και πλοκές που ο συγγραφέας μπορεί πριν να μην είχε φανταστεί. Η έρευνα βοηθάει την έμπνευση!

Μια ικανοποιητική έρευνα μπορεί να γίνει με τη μελέτη των βιβλιογραφικών πηγών σε κάποιο θέμα, με την παρακολούθηση ντοκιμαντέρ ή ομιλιών, επίσκεψη στους χώρους που θέλει να περιγράψει -ζωντανά, ψηφιακά και διαδικτυακά- και με συνεντεύξεις ειδικών. Ως προς το τελευταίο ο οποιοσδήποτε μπορεί -χωρίς ντροπή που δεν γνωρίζει- να ρωτήσει έναν αστυνομικό, πυροσβέστη, επιχειρηματία, γιατρό κ.λπ. ώστε να μάθει πληροφορίες και λεπτομέρειες, τις οποίες θα χρησιμοποιήσει στην ιστορία του.

Μπορεί σε πολλούς όλη αυτή η διαδικασία να φαίνεται σαν απόκρημνο βουνό που θα δυσκολευτούν να το ανέβουν, πιστέψτε με όμως, δεν είναι. Ναι, ίσως να φαίνεται και ναι, πιθανόν να δοκιμάσει τις αντοχές σας, αλλά στο τέλος το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει με πολλαπλάσια ευχαρίστηση και χαρά, γιατί τα σχόλια των αναγνωστών θα είναι εγκάρδια θετικά.

Βιογραφικό


Ο Αντώνης Αντωνιάδης εργάστηκε ως αρχισυντάκτης σε διάφορα περιοδικά και οργάνωσε την παραγωγή μιας τηλεοπτικής σειράς. Επίσης εργάστηκε ως επιμελητής σε διάφορους εκδοτικούς οίκους, ενώ με κείμενά του έχει συμμετάσχει σε πολλά συλλογικά βιβλία. Πολλά από τα βιβλία του μεταφράστηκαν και κυκλοφορούν στο εξωτερικό. Έχει γράψει ιστορικές μελέτες και διαφόρων ειδών μυθιστορήματα: ιστορικά, αστυνομικά, επιστημονικής φαντασίας, τρόμου και ψυχολογικά θρίλερ.

Έχει γράψει τα παρακάτω βιβλία:

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ, Εκδότης Ψυχής τα λαμπυρίσματα, 2010

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, 2006

ΔΕΛΦΟΙ, 2006

Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, Εκδότης Ψυχής τα λαμπυρίσματα, 2009

Ο ΛΥΚΟΣ ΤΗΣ ΣΠΑΡΤΗΣ, Εκδότης ΟΞΥ, 2020

ΔΑΙΜΟΝΙΟΣ ΒΑΚΧΟΣ, Εκδόσεις Polaris, 2015

Νεκρονομικόν, Εκδόσεις ΟΞΥ, 2018

ΤΑ 100 ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ 1821 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ, Εκδόσεις ΤΟ ΒΗΜΑ, 2021

Η νύχτα που άλλαξε ο κόσμος, Εκδόσεις ΑΛΛΩΣΤΕ, 2025

ΠΑΡΑΞΕΝΕΣ ΔΙΗΓΗΣΕΙΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Εκδόσεις ΑΛΛΩΣΤΕ, 2013

https://epicanton.blogspot.com/?fbclid=IwY2xjawKVLEVleHRuA2FlbQIxMABicmlkETFYSUxQRXY3cXFhdzhaSTd4AR78l5Y7WHUJBwcP4rykZOSOFEtRLnYJg3hXbqDhvZXeVBfuh7sA1pqdivCkSw_aem_0HXn0xAtA3jwRbmWNDQdCQ

https://www.facebook.com/antonis.antoniadis.142

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ήρα Παπαποστόλου, Συγγραφέας και Ιστορικός Τέχνης

Με την Ήρα έχω τη χαρά να τη γνωρίζω από την περίοδο των σχολικών μας χρόνων. Στο ενδιάμεσο χαθήκαμε όπως γίνεται συνήθως με τους περισσότερους συμμαθητές. Οι δρόμοι μας διασταυρώθηκαν ξανά κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023. Αν και σε αντίπαλες παρατάξεις, η χαρά μου ήταν μεγάλη που την συνάντησα ξανά, έστω και κάτω από αυτές τις συνθήκες, γνωρίζοντας ότι ασχολείται επαγγελματικά πλέον με την συγγραφή και γενικότερα την τέχνη ως επαγγελματίας ιστορικός τέχνης. Συνέπεσε με την δική μου ενασχόληση και αγάπη τα τελευταία χρόνια για την συγγραφή αλλά την διόρθωση και λογοτεχνική επιμέλεια. Τα κοινά ενδιαφέροντά μας πολλά, οπότε δεν υπήρχε περίπτωση, σκέφτηκα, αυτή την φορά να χαθούμε. Την προσέγγισα και ανταποκρίθηκε με χαρά, συζητήσαμε πάρα πολλά μετά από τόσα χρόνια αλλά και για αυτά που η κάθε μία θέλει να κάνει με κοινό παρονομαστή την τέχνη.       Θα σας παρουσιάσω την Ήρα Παπαποστόλου, αν και πολλοί από εσάς μπορεί ήδη να την γ...

Σαν απολογία - Από τον συγγραφέα Δημήτρη Βαρβαρήγο

Γράφω, ναι γράφω για πολλούς και ποικίλους λόγους που δεν είναι ορατοί όταν κάποιος με βλέπει και δεν μπορεί να φανταστεί την παρόρμηση μου για δημιουργία. Είναι μια εσωτερική ανάγκη που συμπληρώνει την ύπαρξή μου. Ίσως επειδή καταλαγιάζει ο δαίμονας που κρύβεται μέσα μου. Γεγονός είναι πως η αγάπη μου για το γράψιμο έχει ρίζες στα παιδικά μου χρόνια καθώς μέσα στην οικογένεια μου όλοι διάβαζαν και ήταν αυτό η πρώτη ουσιαστική παιδεία να αγαπήσω τα βιβλία και το θέατρο καθώς κάθε μήνα βλέπαμε μία τουλάχιστον παράσταση. Η δική μου γενιά ανέθρεψε παιδιά σε μια φτωχική Ελλάδα γεμάτη ελλείψεις, αλλά επίσης γεμάτη σεβασμό και αξιοπρέπεια. Δίναμε ιδιαίτερη αξία στα πράγματα, όπως ένα βιβλίο που τύχαινε να πέσει στα χέρια μας. Προσωπικά το θεωρούσα πολύ σημαντικό αυτό κι ένιωθα όχι απλά τυχερός αλλά ξεχωριστός που είχα την εύνοια της μοίρας να με επιλέξει. Μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό αυτό αλλά είναι η αλήθεια μου.  Μεγαλώνοντας, το διάβασμα δεν μου αρκούσε και στράφηκα στην γραφή....

Ταξίδι στην Κεράλα της Ινδίας για ένα γάμο της Ευτυχίας Σταματέλου

Ξυπνώ από το θόρυβο του ανεμιστήρα, οι άλλες κοιμούνται ακόμα. Ανοίγω την πόρτα της καλύβας που βγάζει στο ταρατσάκι, η καλύβα αναφερόταν στην πρόσκληση ως fisherman villa και η στιγμή δικαιώνει το όνομα. Με χτυπάει στη μούρη 40 βαθμών ζέστη τροπική και αφόρητη υγρασία, το ταρατσάκι είναι στερεωμένο με καλάμια μέσα στη λιμνοθάλασσα. Εδώ τα λένε backwaters, δηλαδή κανάλια, είναι νερά εντός ζούγκλας, αληθινής ζούγκλας, αυτή είναι η διαμονή μας. Αργά νωχελικά, όπως όλα εδώ (βρισκόμαστε κοντά στη γραμμή του ισημερινού), πλησιάζει μια πιρόγα με ψαρά που φοράει, όπως όλοι οι άντρες στην Κεράλα, τυλιγμένη λινή πετσέτα στη μέση και από πάνω ευρωπαϊκό πουκαμισάκι. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βρακί από κάτω και τον παρακαλώ να κοντοσταθεί να φωτογραφίσω. Το βλέμμα μου γυρίζει περιφερειακά της λιμνοθάλασσας. Έτσι θα όριζα τη λέξη ησυχία, τα νερά είναι ακίνητα, τριγύρω βλάστηση τροπική, πανύψηλα φοινικόδεντρα και μπανανιές, βοκαμβίλιες, μανόλιες και το τοπικό τους δέντρο jackfruit (artocarpus heteroph...